lördag 11 maj 2013

Vindkraft ifrågasatt.




 De beslut som styr uppbyggnaden av vindkraften i vårt land, ifrågasätts nu allt mer. Till kritikerna hör Kungliga Vetenskapsakademins forskare på energiområdet. Dit hör också många vilka har lång erfarenhet från energiområdet i bland annat Vattenfall. Och ditt hör många miljövänner, liksom de som istället för ett sargat landskap, vill se en utbyggt turism i det som kallas Europas sista vildmark.

 

 De som vill se en bärkraftig utveckling av de norrländska samhällena, ifrågasätter om fjärrstyrda svingande monster är bättre att satsa på än en långsiktigt bärkraftig turistindustri. De fruktar att vindkraftverken kommer att påskynda flykten från landsbygden ytterligare. Det i ett läge när utvecklingen borde gå i motsatt riktning, för en utbyggd turistindustri till gagn inte minst för de många urbana människor runt om i Europa, vilka söker alternativa miljöer.

 

 Till bilden hör också att Norrland sedan årtionden är självförsörjande på elektrisk energi via vattenkraften. Vindkraften byggs inte för våra lokala behov, den byggs för behov i andra delar av Europa, vilket den nu aktuella vindkraftsparken i Sidensjö är exempel på. Den kommer att ägas av tyska intressen, och leverera sin energi, till den del den inte försvinner i överföringsförluster, till tyska kunder.

 

 Mycket mer finns att säga. Bilägger följande länk vilken ger ytterligare synpunkter i ämnet,http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/meningslos-satsning-pa-vindkraft_7075891.svd.

 

 Är det här vår tids baggböleri? Det finns skäl att söka svar på följande frågor:

 

-Hur många vindkraftverk har din kommun tillstyrkt de senaste året? Var kommer de att placeras?

 

-Hur många vindkraftverk ligger som ansökningar om godkännande hos kommunen för närvarande, och var kommer de i så fall att byggas?

 

 -Vilka kostnader har kommunen för uppbyggnaden av vindkraften i form av tillståndsgivning, vägar eller andra fysiska eller administrativa kostnader?

 

-Vilka intäkter har kommunen från uppbyggnaden av vindkraften, direkt via avgifter från operatörer/byggare, eller indirekt i form av del av produktionen/bygdepeng?

 

-Har några konsekvensanalyser gjorts med avseende på de tillstånd som ges, och dess långvariga följder?

 

2013.05.10                   


Jarl Strömbäck

Gruppledare SPI

 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar